Το σχολείο μας

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

 Πνευματικό φάρο για την κεντρική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα τόσο στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας όσο και αργότερα αποτέλεσε η Οικονόμειος σχολή. Η Οικονόμειος σχολή είναι η συνέχεια της σχολής της Τσαριτσάνης της οποίας τα θεμέλια μπήκαν το 1670 και άρχισε να λειτουργεί το 1960 σύμφωνα με ιστορικές πηγές. Σε αυτό το πνευματικό κέντρο δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί.

Μεταξύ αυτόν συγκαταλέγονται ο Ν.Πεταλιάς , οι πατριώτες Χρύσανθος Κουλούρης από το 1700-1725 , Αθανάσιος Θεμελής από το 1722-1764 καθώς και ο Σεβαστός Λεοντιάδης από το 1725-1728. Αργότερα , δίδαξαν ο Ευγένιος Βουλγάρης (1752-1754) , Μέγας διδάσκαλος του γένους, ο Κωνσταντίνος Μοναχός( 1765-1768) και ο διάσημος Τυρναβίτης Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρας ,θεμελιωτής της ελληνικής παιδείας. Όμως τη δόξα και τη φήμη, τη μεγάλη ακμή της, τη γνώρισε κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του Κωνσταντίνου Οικονόμου Εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα και του Λαρισαίου Λόγιου Κωνσταντίνου Κούμα ο οποίος κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να πείσει τους αγράμματους γονείς να στείλουν τα παιδία τους στο σχολείο. Επίσης μεγάλη του καινοτομία ήταν η εισαγωγή της άλγεβρας για πρώτη φορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολής.

Μέχρι το 1910 το Ελληνικό σχολείο της Τσαριτσάνης στεγάζονταν στην ετοιμόρροπη πατρική κατοικία του Οικονόμου, που βρισκόταν στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας. Την εποχή εκείνη επιτεύχθηκε έκδοση Σουλτανικού Διατάγματος για την ανοικοδόμηση του Γυμνασίου επάνω στα ερείπια αυτής της κατοικίας. Έτσι ανοικοδομήθηκε το καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο που αποτελούνταν από 3 ορόφους . Προς τιμή του Μεγάλου ευεργέτη Κωνσταντίνου Οικονόμου που με τη διαθήκη του, άφησε ένα σημαντικό ποσό για την ανέγερση του ονομάστηκε από τότε Οικονόμειος Σχολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κτίστηκε με πολύ μεράκι και τέχνη από ντόπιους μαστόρους, που απέκρυπταν τα μυστικά της τέχνης τους. Το σχέδιο εκπόνησε ο Λαρισαίος μηχανικός Αστεριάδης , ο οποίος δεν δέχτηκε αμοιβή. Λειτούργησαν σχολεία όλων των βαθμίδων , όπως Δημοτικό , Γυμνάσιο και Αστική σχολή θηλέων. Μετά την απελευθέρωση του 1912 εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα Γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην Επαρχία Ελασσόνας.

Στις 20 Αυγούστου του 1944 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και ανοικοδομήθηκε το 1956 με δωρεά του Τσαριτσανιώτη Θεμιστοκλή Βούλγαρη και εράνους των Τσαριτσανιωτών και των αποδήμων πατριωτών της Αμερικής.

Το 1964-1965 έγινε ανεξάρτητο Γυμνάσιο. Το 1976-1977 δημιουργήθηκε το Λύκειο Τσαριτσάνης.

Επίσης φιλοδοξεί και μέρος της περίφημης βιβλιοθήκης που χάρισε ο Οικονόμου, ως κληροδότημα μετά το θάνατό του. Δηλαδή μια μεγάλη , αρχαία και νέα βιβλιοθήκη καθώς και όλα τα όργανα της φυσικής και της χημείας. Η διαθήκη του Οικονόμου περιλάμβανε υποτροφίες προς νέους για τις σπουδές τους και δωρεές για την κάλυψη των αναγκών της σχολής.

Η λειτουργία της Οικονόμειας Σχολής συνεχίζει και σήμερα ως Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις. Και οι σημερινοί καθηγητές είναι αξιόλογοι και εμείς είμαστε υπερήφανοι που φοιτούμε σ΄ ένα τέτοιο ιστορικό σχολείο.

 O ι.ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Οικονόμειος Σχολή και στη μέση το υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι.




 και μερικές παλαιότερες φωτογραφίες

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου